Reklama
 
Blog | Zaostřeno Sólokapr

První vlaštovka

Díváte rádi na zmatky nerozhodných lidí? Máme pro vás řešení. Dejte jim na výběr! Když se náš tým s akademickým názvem ŽUMPA dozvěděl, že má při výběru tématu v investigativní soutěži Achillova data volné ruce, zatleskali jsme si. Předčasně.

Naše nadšení kosmicky rychle vystřídala frustrace – jak vybrat téma, které zaručeně přinese úspěch?

Řešení přišlo až se nebe vyjasnilo babím létem, které přilákalo cinkající kasičky veřejných sbírek. Toho dne jsem měla před očima tolik typický obraz: Ulice Česká, dav Brňáků a mezi nimi invalidní důchodce D.K. nabízející nevábné plyšáky. Můj člověk.

Sem tam natáhne ruku, sem tam přes ni dostane spolu se sérií peprných nadávek. Osvědčení nikoho nezajímá, stejně jako zplnomocnění. Procházející mu nevěří, že ta pětačtyřicetikoruna opravdu dorazí dětem na brněnskou onkologii. Já taky ne.

Nevyvádí ho z míry ani že ho oslovuji sama od sebe, ani že toužím před odevzdáním svých peněz vyfotit jeho ctěné papíry zrcadlovkou. Buď má tedy vážně tak moc dobré úmysly nebo mluvím s nastrčenou loutkou, která toho ví ještě míň, než si sama myslí. „Jsem v invalidním důchodu, takže to dělám jen proto, abych měl nějaký styk s lidmi. Nemám z toho žádnou provizi, třicet korun z vašeho příspěvku dorazí dětem, patnáct korun pokryje výrobní a administrativní náklady majitele společnosti Michala Janouška,“ přibližuje zapáleně D.K.

Zřejmě si povídá rád, za těch pět minut stihne mimo jiné z nelegální činnosti nařknout sektu Hare Kršna, která lidem o kousek výš zadarmo vnucuje své publikace, i bezdomovce zpívající v podchodech písničky. Policisté to prý oběma skupinám tolerují. Zato nelegální sbírkaře prý vyhláška města Brna vymítila. Teď už tady nabízí plyšáky na chudé děti či mrtvá zvířátka jen dobří hoši od společností jako je ta jejich.

Doma se hned vrhám k laptopu ověřit si, co všechno si sbírkař D.K. vymyslel, o čem ví jen vlastník firmy Janoušek a jestli je vůbec nějaký zlomek jeho řečí pravda. O společnosti Aureum cor nevykazuje obchodní rejstřík žádný záznam, stejně jako archivy neziskovek nebo databáze Ministerstva vnitra. O tomto občanském sdružení, které sbírkař D.K. zastupuje, nic neví ani mluvčí brněnské onkologie Věra Jourová. „Nemyslím si, že nám uváděné občanské sdružení poskytuje finanční příspěvky. Ostatně, ověřit si to můžete v našem výkazu darů, který je na našem webu volně dostupný. Jsou tam shromážděná data o všech dárcích od roku 2011,“ vysvětluje. Výkaz její slova potvrzuje – o organizaci Aureum cor v něm není ani zmínka.

Kolo se uzavírá a naše první vlaštovka se chytá do sítí. A jestli o tom věděl sbírkař D.K.? To už je jiný příběh. Zima ještě nezačala, tak ať si odletí někam do tepla, třeba na Kanáry. My jsme si vybrali jiné téma. Tento dravec se však jen tak lehce chytit nenechá.

 

Text vznikl v rámci projektu Achillova data, který pořádají Zaostřeno o.p.s. a České centrum pro investigativní žurnalistiku o.p.s.

Reklama